En släpvagn utsätts ofta för hård användning, både för att den lastas mycket och för att den ofta utsätts för väder och vind.Därför är underhåll viktigt och kan spara mycket problem och pengar.
- Båtsläpvagnar utsätts för saltvatten som framförallt äter upp bromsar och hjullager.
- Trädgårds släpvagnar används ofta för tunga laster som jord, grus och liknande.
- Husvagnar används mycket och körs långt in på sommaren.
- Skåpsvagnar och kapell till släpvagnar är ofta tungt lastade och körs mycket.
- Bilsläpvagnar körs ofta både länge och med tunga laster.
Gemensamt för dessa är att den bärande konstruktionen har mycket belastning när den används och därför slits en släpvagnsaxel ganska mycket. Den behöver underhåll.
Men många upplever också att just bromsar exponeras genom att stå stilla länge. Det är alltså bättre för en släpvagn att släpbromsar används oftare än att stå stilla utomhus under en längre tid. Om du har en båttrailer bör du spola av bromsar och hjullager väl efter varje användning.
Dessutom har släpvagnar många delar som släpplatta, kaross, lampor, däck och dragkrok. Allt ska besiktigas och tas om hand med jämna mellanrum, så att det inte slits i onödan och att du får ut det mesta av din släpvagn.
Hur ofta ska man kontrollera släpvagnen?
Lätta släp (max 3 500 kg) ska kontrollbesiktas
- första gången senast 48 månader efter då fordonet första gången togs i trafik.
- därefter senast 24 månader efter då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.
Om släpet är 50 år eller äldre kan det befrias från besiktning, under förutsättning att släpet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.
En god tumregel är att kontrollera släpvagnen på våren, för det är normalt att under våren och sommaren använda släpvagnen för att dra de tyngsta lasterna:
- Kontrollera däcken. Ett släpvagnsdäck har en rekommenderad livslängd på cirka 6 år. Därefter bör det bytas ut eftersom själva gummit blir gammalt.
- Kontrollera bottenplattan, särskilt om du har en sådan i trä. Träplattorna är mycket utsatta för höstens och vinterns fuktiga väder, och även om plattorna tål mycket bör de någon gång bytas ut.
- Kontrollera lamporna, om de fungerar som de ska. Kontrollera särskilt att bakljusen, bromsljusen och blinkers fungerar som de ska. Dessutom är det skyltljuset och eventuella markeringsljus som bör kontrolleras. Om lamporna inte fungerar tillräckligt bra ska du börja med att kontrollera släpvagnskontakten. Det är ganska vanligt med dålig kontakt i dessa efter en fuktig period
Vad gör du om du behöver reparera släpet?
Du kan reparera din släpvagn själv, men du måste använda delar som är godkända för användning på en släpvagn. Ofta kan du stå hemma på din egen uppfart och laga den där, och det krävs sällan specialverktyg. Oftast kommer du i mål med skiftnycklar, rörsatser, skruvmejslar, trådborstar och vanliga verktyg. Om du behöver byta hjullager kan du behöva en lagerpress av något slag. Det kan ibland vara bra att ha rostlösande och penetrerande olja och eventuellt en värmekälla (gasvärmare) om en skruv sitter riktigt hårt.
Det finns också verkstäder som kan hjälpa till att reparera släpvagnar.
Mekaniska reparationer
Släpvagnsaxlar: Om axeln har blivit krokig är det oftast bäst att byta ut den gamla axeln mot en ny släpvagnsaxel istället för att försöka rätta till den gamla axeln. Både för att den gamla kan ha försämrat sin hållbarhet och för att det är mycket svårt att räta ut en axel.
Bromsar: Att byta bromsar på släpvagnen är ofta ett bra jobb att göra själv. Du kan behöva byta ut bromstrummor och bromsbackar. Det är också ganska vanligt att man måste byta släpvagnens bromswire, eftersom det ibland har trängt in fukt mellan höljet och vajern och den rostar. (Tips: Se till att smörja in lite fett just i övergången mellan vajer och hölje varje vår och höst).
Byta däck: Många kör runt med mycket gamla släpvagnsdäck, och det är både farligt och osmart. För även om det finns mycket mönster kvar försämras gummikvaliteten varje år eftersom det utsätts för väder och vind. Detta gör gummit både hårdare och sprödare. Därför bör du byta gummi om du märker någon form av sprickbildning/sprickor i gummit.
Det absolut enklaste är att beställa kompletta släpvagnshjul där du har släpvagnsdäck som redan är monterade på fälgar. Priset är lågt och släpvagnen kommer att se ut som ny igen.
Elektriska reparationer
Många gånger kan det hända saker som kräver en elektrisk reparation, och det är inte så svårt som det kan låta. Du kan ofta börja med att rengöra och smörja släpvagnens kontakter. Både den på släpvagnen och den på bilen. Enbart dålig kontakt kan innebära att lamporna inte fungerar som de ska, och med hjälp av smörjmedel kan du få bra kontakt igen.
Hindra stöld med ett bra släpvagnslås
Du kan köpa bra släpvagnslås idag. Ett släpvagnslås gör det möjligt att koppla loss släpvagnen från eller till en bil utan att ha nyckeln. Det är en smart investering att göra, även på gamla släpvagnar. För även om släpvagnen inte har ett så högt egenvärde har den ett högt bruksvärde, och det är väldigt tråkigt att bli bestulen på en släpvagn oavsett värde.