• Artiklar i lager. Snabb leverans
  • FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 5000 SEK
  • Personlig service
Kategorier

Byt stödhjul på släpet själv

Skapad den

Byt stödhjul på släpet själv

Om stödhjulet är skadat eller inte fungerar optimalt, kan det leda till problem när du ska koppla släpet till och från din bil, samt även risk för klämskador och andra personskador. Till exempel är det väldigt belastande på ryggen att lyfta upp ett släp till släpkulan. Det är därför viktigt att stödhjulet fungerar som det ska, och särskilt om släpet eller husvagnen är tung.

Lyckligtvis är det ganska enkelt att byta stödhjul på ett släp...

Huvudpunkter i artikeln

  • Förbered dig noggrant genom att ha de riktiga verktygen och utrustningen tillgängliga.
  • Välj rätt typ av stödhjul för ditt släp baserat på vikten och maxbelastningen.
  • Följ säkerhetsinstruktionerna och rätt teknik vid utbyte av stödhjul.

Innan du börjar

Innan du påbörjar processen med att byta stödhjul, är det viktigt att förbereda dig väl och ha alla nödvändiga verktyg och utrustning till hands. Du måste även ha ett nytt stödhjul som passar storlek, vikten och maxbelastningen för ditt släp.

Förberedelser

Innan du börjar byta stödhjul på ditt släp, är det viktigt att ha rätt material och verktyg tillgängliga.

Verktyg

För detta arbete behöver du ofta en domkraft, skiftnycklar eller ett bra hylsset, och ibland skruvmejslar och eventuellt en tång för att lossa klämmor. Det kan vara mycket bra att ha tillgång till rostlösande och smörjande medel också. Om det är mycket smuts på själva bulten (på utsidan av muttern), kan det vara smart att ha en stålbörste för att ta bort detta.

Ha också klart något som du kan använda för att hindra hjulen på släpet från att rulla Det är viktigt att ha något till hands som kan hindra hjulen på släpet från att rulla. Till exempel några stenar, några vedklabbar eller några passande föremål för att blockera dem med. Om du har en bil med dragkrok där kan du också bara koppla släpet till bilen och ha parkeringsbromsarna på bilen aktiverade. Detta säkerställer att släpet förblir stabilt och på plats medan du arbetar med att byta stödhjul.

Val av stödhjul

Det är viktigt att välja ett släpvagn stödhjul som är anpassat till vikten och maxbelastningen för ditt släp eller husvagn. Det enklaste är att ersätta det skadade med exakt samma typ, men ibland vill man också uppgradera till ett större stödhjul. Om du tycker att det är tungt att veva upp släpet, kan det vara smart att välja ett stödhjul som har lägre utväxling på vevmekanismen, så att det blir lättare för dig att veva den upp eller ned.

Själva fästet till släpets stag är också viktigt, så kontrollera att detta passar helt överens.

PS: När du ändå håller på med att byta stödhjul, kan det också vara en bra idé att kontrollera stödbenen på släpvagnen. Det händer att dessa också behöver bytas ut. Se över stödbenen för eventuell skada eller slitage och kontrollera att de är stabila och fungerar som de ska. Om du märker att stödbenen är skadade eller slitna, kan det vara klokt att byta ut dem för att säkerställa att släpvagnen står säkert när den är parkerad.

Säkerhetsåtgärder innan arbetet börjar

Innan du påbörjar arbetet med att byta stödhjul på din släpvagn, måste du se till att släpvagnen står på en säker och skyddad plats. Se till att din släpvagn är stabil och inte kommer att kunna rulla varken framåt eller bakåt, och heller inte vrida sig. Vi rekommenderar att du blockerar framför och bakom minst ett hjul per sida, så att du får parkerat släpet stadigt. Om den har parkeringsbromsar, se till att dessa är aktiverade.

Därefter rekommenderar vi att du jacker upp släpvagnens frontstag, och placerar något under som gör att den blir stående i hög position. Då kan du enklare ta bort det gamla stödhjulet, samt montera på nytt.

Du kan eventuellt fästa släpvagnen på bilens släpvagnskrok, så att den håller släpvagnen stilla samt i rätt arbetshöjd.

När du är redo att börja arbetet, ta bort eventuella klämmor eller fästanordningar som håller stödhjulet på plats. Använd en skruvmejsel eller tång för att lossa klämmorna, och försök att hålla fingrarna borta från klämman medan du arbetar för att undvika skador. Ha alltid säkerheten i åtanke och använd skyddsutrustning som handskar och skyddsglasögon vid behov.

Genom att följa dessa förberedelser kommer du att vara väl rustad för att byta stödhjul på din släpvagn på ett säkert och effektivt sätt.

Utför stödhjulsbyte

Att byta stödhjul på släpet själv är en ganska enkel process om du följer rätt steg. Det är samma process om det är en planhängare, bilhängare, båthängare, skåphängare eller husvagn.

1) Demontering av det gamla stödhjulet

  • Stabilisera släpet: Först och främst är det viktigt att se till att släpet är stabilt och i en säker position innan du påbörjar arbetet. Använd stödben och underlag för att säkra stabiliteten. Jacka upp släpstagen och avlasta det: Så att stödhjulet inte har belastning på sig. Om vevmekanismen till gamla stödhjulet fungerar kan du bara veva det upp, lägga under en passande enhet (Leca-block eller några pallar eller liknande), och därefter veva stödhjulet mindre.
     
  • Lossa bultar eller skruvar: Så att själva fästet till stödhjulet lossnar.
     
  • Ta bort det gamla stödhjulet: Efter att ha lossnat fästet, ta bort stödhjulet och fästet.

Du får mycket gärna rengöra på släpet. Om det är galvaniserat stål (som det oftast är) rekommenderar vi att inte använda stålbörste, utan hellre en lite styv borste och rengöra där.

2) Installation av det nya stödhjulet

  • Kontrollera det nya stödhjulet: Innan du monterar det nya stödhjulet, är det viktigt att kontrollera att det är anpassat till vikten och maxbelastningen för släpet. Kontrollera också att fästet passar överens, och att du har rätt bultar och fästmaterial
     
  • Montera det nya stödhjulet: Följ manualen för att fästa det nya stödhjulet. Som regel kan du bara göra precis motsatt av när du tog bort det gamla. Dra åt bultarna ordentligt.

3) Justering och fäste

  • Justera stödhjulet: Justera stödhjulet så att det är lodrätt på marken om det finns en sådan justering, samt sätt det i lämplig höjd
     
  • Fäst stödhjulet: Se till att alla muttrar eller skruvar är åtdragna jämnt så att det nya stödhjulet är säkert fäst till släpet.

Nu kan du gärna använda stödhjulets vevmekanism för att lyfta släpstagen fri från domkraften, Leca-blocken eller det som höll staget uppe, och testa att det fungerar bra.

Genom att följa dessa steg kommer utbytet av stödhjul på ditt släp, husvagn eller båttrailer att vara en enkel och smidig process.

Efter stödhjulsbyte

Efter att ha bytt stödhjul på släpet, är det viktigt att utföra en slutkontroll innan du ger dig ut på vägen. Kontrollera att det nya stödhjulet är ordentligt fäst, och att alla skruvar är åtdragna. Medan släpet vilar på stödhjulet, ta bort blockeringen från hjulen och frigör bromsen. Kontrollera att det nya stödhjulet gör det lätt att flytta runt på släpet, samt höja och sänka släpstagen.

Underhåll och omvårdnad för stödhjul

För att säkra hållbarheten och göra det lättanvänt rekommenderar vi att kontrollera stödhjulet då och då. Det är smart att inspektera stödhjulet för möjlig korrosion eller skador, samt smörja rörliga delar enligt tillverkarens rekommendationer. Om du märker av betydande slitage, bör detta tas tag i så snart som möjligt.

PS: En av de vanligaste felen folk gör med stödhjulet är att bara veva det upp, men inte att lossa själva "benet" och dra det helt upp. Då kan hjulet lättare slå ned i marken vid till exempel en farthinder, och de blir det fort slått snett eller slitet styggt. Idealt sett bör hjulet lyftas så högt som möjligt, där det griper upp i stålet.

Genom att hålla ditt stödhjul i gott skick kan du använda ditt släp på ett säkrare och mer effektivt sätt, samtidigt som du bidrar till släpets generella livslängd och prestanda.

Ting att överväga vid köp av stödhjul och tillbehör

När du ska köpa stödhjul till din släpvagn eller vagn, är det viktigt att överväga släpets vikt och användning. Det är avgörande att välja ett stödhjul med lämplig bärkapacitet för att säkerställa stabilitet och manövrerbarhet. Till exempel, om ditt släp används för att transportera tunga föremål som båtar eller bilar, bör du välja ett solitt och robust stödhjul som kan hantera dessa tyngre laster. Det gör det mycket lättare för dig att hantera.

Använder du släpet mycket på grus eller sand kan det vara smart att välja ett brett hjul med större diameter, för då kommer du att uppleva att få lägre rullmotstånd när du ska flytta på släpet.

Några saker att överväga när du väljer stödhjul:

  • Bärkapacitet: Anpassad till vikten och lasten för ditt släp
  • Konstruktion: Helst underhållsfritt och tillverkat av hållbart material
  • Storlek och hjul: Större hjul ger bättre manövrerbarhet på ojämnt underlag

Vanliga frågor

Vilka verktyg behöver jag för att byta stödhjul på en släpvagn?

För att byta stödhjul på en släpvagn behöver du vanligtvis en domkraft, skiftnyckel och eventuellt några andra enkla verktyg som skruvmejslar och hammare. Det kan vara nyttigt att ha allt material och verktyg klart innan du påbörjar arbetet för att underlätta processen. Det är också smart att ha något som släpstagen kan vila på medan du byter stödhjulet, samt något som kan blockera hjulen och därmed släpet från att rulla.

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag vidta när jag byter stödhjul på min släpvagn?

När du byter stödhjul på din släpvagn är det viktigt att ha en säker och stabil arbetsmiljö. Placera släpet på en platt och fast yta och använd en domkraft för att lyfta den till rätt höjd. Eller fäst släpet på en bil som har handbromsen på, så att bilen både håller släpet uppe från marken samt hindrar den i att rulla. Använd alltid rätt verktyg och följ instruktionerna för att undvika skada på dig själv eller din släpvagn.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar